Završena hala za prodaju voća i povrća

Ponedeljak, 31. jul  2017.

Tanjug

Hala za voće i povrće Veletržnice Beograd je gotova i time je završena prva faza radova, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Hala će uskoro dobiti upotrebnu dozvolu, kaže Vesić i najavljuje izgradnju još dve hale.

Beograd ima svoju veletržnicu koja, nažalost, do sada nije izgledala onako kako izgledaju moderne veletržnice u Evropi već je bila kvantaš, odnosno otvorena kamionska prodaja, rekao je Vesić Tanjugu prilikom obilaska nove hale.

On je istakao da je preduzeće Veletržnica Beograd" uspelo da završi prvu halu, halu za voće i povrće, koja je izgrađena po svim svetskim standardima kako izgledaju veletržnicе“.

Ovo hala je površine 10.400 kvadratnih metara i sadrži 40 boksova. Svaki je površine 200 kvadratnih metara i u njima se nalazi 150 kvadratnih metara magacinskog prostora, 25 kvadratnih metara izložbenog prostora i 25 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, pojasnio je Vesić.

Kako je dodao, svaki od boksova ima svoju utovarno-istovarnu rampu koja ima ugrađenu vazdušnu zavesu što sprečava da se spoljašnji vazduh meša sa unutrašnjim tako da je temperatura u hali onakva kakva mora da bude za čuvanje voća i povrća.

Izgradnjom ove hale uspeli smo da završimo prvu fazu veletržnice, rekao je gradski menadžer i najavio da je sledeći korak izgradnja još dve hale.

Vesić je podvukao da je veletržnica važna iz mnogo razloga za poljoprivrednu proizvodnju u Beogradu i Srbiji.

Prvo ovo je najveća veletržnica na Balkanu, a drugo ovo će postati mesto gde će se sabirati poljoprivredni proizvodi i izvoziće se van Srbije jer se ova veletržnica nalazi odmah pored auto-puta, nekoliko kilometara od aerodroma i zaista je na idealnom mestu da bude centralna veletržnica ne samo za Srbiju, već i za region, ocenio je Vesić.

Sa ovakvom veletržnicom utiče se na cenu poljoprivrednih proizvoda u Beogradu i na bolji izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda, a ono što je najvažnije poljoprivredni proizvođači u Srbiji dobili su objekat u kome mogu da skladište svoju robu onako kako se radi svuda u svetu, po svim standardima, istakao je Vesić.

To će omogućiti da roba bude bolje izvožena i da dobiju bolje cene što će, naravno, uticati i na poljoprivrednu proizvodnju, dodao je on.

Kako je naglasio, Grad Beograd je uložio puno sredstava kako bi se novi objekat završio i priveo nameni.

Neko može da nam kaže da je bilo prečih i urgentnijih namena, ali mi smo upravo ovo radili jer Beograd kao grad zaista ima veliku poljoprivrednu površinu i postaje grad koji se, osim turizmom, bavi i proizvodnjom zdrave hrane i zato smatramo da je ovo što smo uradili značajno ne samo za Beograd, već i za Srbiju, rekao je Vesić.

V. d. direktora Veletržnice Beograd, Zoran Milošević, je rekao da je izgradnja hale za voće i povrće zaista bila potrebna s obzirom na to da su uslovi na kvantašu bili jako loši jer je teško bilo prodavati robu iz kamiona. Hala je urađena po svetskim standardima, rekao je director Veletržnice Beograd i najavio da je u planu izgradnja još dve hale, jedne za meso i ribu a druge za cveće.