Delegacija iz Belgije posetila Veletržnicu Beograd

Petak, 23. mart  2018.

U okviru zvanične posete privredne delegacije iz Belgije Srbiji, koju organizuje Ambasada Belgije u saradnji sa Flamanskim udruženjem za promociju poljoprivrede i Privrednom komorom Srbije, na Veletržnici Beograd za privrednike iz Belgije održana je prezentacija o radu veletržnice i značaju koji ima za Srbiju i region.

Kako je najavljeno iz Ambasade Belgije, u delegaciji koju predvodi gospodin Gert Van Causenbroeck, predstavnik Flamanskog udruženja za promociju poljoprivrede, su i predstavnici pet firmi specijalizovanih za trgovinu voćem i povrćem.

Tema posete je upoznavanje sa načinom rada i potencijalom koji Veletržnica Beograd ima na regionalnom nivou.

Predstavnici iz Belgije su, nakon prezentacije i upoznavanja sa projektom Nacionalna veletržnica“, obišli novu halu za prodaju voća i povrća koja je otvorena krajem januara. Tom prilikom imali su mogućnost da se direktno upoznaju sa načinom i uslovima rada u novom objektu. Nakon hale delegacija iz Belgije je obišla i plato na kom se vrši prodaja voća i povrća iz kamiona.

Među kompanijama iz Belgije, u poseti Srbiji je BelOrta koja je jedna od vodećih Evropskih kompanija. Uzgajivači BelOrta proizvode više od 120 vrsta povrća, oko 30 vrsta voća, kao i mnoštvo biljaka. U saradnji sa izvoznim partnerima BelOrta ih prodaje širom sveta.

U poseti su i predstavnici firme Calsa, koja je svetski dobavljač svežeg voća i povrća, kao i Hoogstraten udruženje uzgajivača svežeg voća i povrća.

Veletržnica Beograd je najveća institucija za promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u regionu. Godišnji promet robe je oko 120.000 tona i nalazi se na premijum lokaciji pored auto-puta, udaljena je 5 km od aerodroma Nikola Tesla i samo 15 km od luke Beograd. Ima direktan pristup tržištu Beograda i regiona, kao i direktan pristup domaćim i stranim trgovcima/kupcima.

Poseta privrednika iz Belgije je informativnog karaktera, sa ciljem upoznavanja srpskog tržišta svežeg voća i povrća, kao i načina distribucije tih proizvoda.