Министарска конференција УНЕП „Иновативна решења за загађење у југоисточној и јужној Европи“

Četvrtak, 06. decembar  2018.

Прошле недеље, 4. и 5. децембра 2018. године, у Београду је одржана Министарска конференција Иновативна решења за загађење у југоисточној и јужној Европи, коју су заједнички организовали Влада Републике Србије и Програм УН за животну средину (UN Environment), уз подршку италијанског Министарства животне средине, земље и мора. Ову велику, значајну и одлично посећену конференцију отворили су Министар за заштиту животне средине Горан Триван, Министар иностраних послова Ивица Дачић и Шеф канцеларије Програма УН за животну средину у Бечу, Харалд Егерер. У даљем току учествовао је значајан број високих представника УН из Њујорка, Беча, Париза, Женеве, Најробија, као и велики број министара, заменика министара и државних секретара у области животне средине из Србије, Италије, Грчке, Турске, Македоније, Бугарске, Румуније, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Мађарске, Словачке итд. Другог дана скупа запажена излагања имали су и Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Конференција је била фокусирана на тему свих врста загађења земље, воде и ваздуха и бавила се истраживањем иновативних решења проблема, са акцентом на бројне изазове и ризике за овај велики регион, укључивши развојне агенције, међународне организације, представнике локалне самоуправе, великих компанија, цивилно друштво, приватни сектор, истраживачке институције и друге релевантне заинтересоване стране из многих земаља. Фокус је стављен и на најактуелнију тему данашњице, борбу против климатских промена, која се прожима кроз све ове теме, тј. квалитет животне средине, управљање отпадом, енергетику, саобраћај итд.

Кроз богат програм, који је после првог дана у Палати Србије пренет у Клуб посланика другог дана, размењена су многа искуства, представљени су резултати, указано је на проблеме, а у срдачном тону успостављени су и бројни канали будуће квалитетне сарадње. Ова конференција представља камен темељац за дискусију о окружењу без загађења за југоисточну и јужну Европу и даје платформу и визију за стратешки заједнички приступ, јер загађења једноставно прелазе границе, без царине.

На конференцији је оба дана, као члан делегације Републике Србије, активно учествовала директорка Велетржнице Наташа Путник, остваривши бројне нове и унапређујући постојеће међународне контакте.