Šargarepa - najprodavanije povrće na Veletržnici

Utorak, 23. april  2019.

Protekla je još jedna prava prolećna nedelja na Veletržnici Beograd. Zabeležen je rast prometa povrća poput karfiola, kelja, uvoznog krastavca, mladog rozе krompira, kupusa, crnog luka, ljute paprike, zelene salаte i tikvica.

Na Veletržnici Beograd protekle nedelje najprodavanija je bila industrijska šargarepa (oko 182 tone po ceni 25 dinara), što nije iznenađenje pošto ima široku primenu u našoj kuhinji, pristupačnu cenu i lako se uzgaja.

Cvekla je zabeležila duplo veći promet (oko 50 tone) po ceni od oko 35 dinara. Još se u staroj Grčkoj i kod Rimljana znalo o čudotvornim svojstvima cvekle.  Smatra se jednom od najlekovitijih biljaka zbog visokog sadržaja vitamina i minerala a posebno gvožđa koje pomaže kod jačanja imuniteta i lečenja malokrvnosti. U ishrani se najčešće koristi koren biljke za salate i sok dok se listovi mogu koristiti za salаtu.

Na Veletržnici Beograd se može pronaći i bogata ponuda pića, ali i orašastih plodova poput kikirikija, pistaća i badema.

Više podataka može saznati ako pozovete Info centar Veletržnice Beograd, broj telefona 011/381-81-12; a dnevne cene roba u prometu možete videti na sledećem linku: http://www.veletrznica.co.rs/cene.html