Пораст размене Републике Србије и Чешке Републике у прехрамбеном сектору

Subota, 11. maj  2019.

У оквиру посете министра пољопривреде Чешке Републике, Мирослава Томана, Србији, у Привредној комори Србије је 10. маја 2019. године одржан пословни форум привредника две земље. Осим министра Томана, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Бранислава Недимовића и амбасадора Чешке Републике Томаша Кухте, на скупу су учествовали и бројни чешки и српски привредници, међу којима и највећи српски извозници воћа и поврћа, као и компаније заинтересоване да дистрибуирају чешке производе.

Том приликом, министар Томан је изразио уверење да ће очекивано повећање размене подржати прерађивачку индустрију у обе земље, као и да ће чешки производи још више привући српске потрошаче. Пиво и поједини млечни производи су најчешћи чешки производи који се извозе у Србију, док обрнуто, из Србије се у Чешку највише извозе воће, поврће и ораси. Истакнуто је да је потенцијал за размену свежег, али и смрзнутог воћа и поврћа између две земље изузетно велики. Осим тога, извоз сокова и алкохолних пића из Србије у Чешку је порастао за 39%, а прехрамбених производа за 27%. Са друге стране, министар Томан очекује и повећање извоза пива у Србију. У прилог очекивању чешких инвестиција у прехрамбеној индустрији у Србији говори и чињеница да на Сајму пољопривреде у Новом Саду, који је у току, Чешка Република има свој званичан штанд.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Бранислав Недимовић, је нагласио да постоје велике могућности и за чешка улагања у српски аграр, имајући у виду да се Србија налази међу 10 највећих произвођача малине, шљиве, појединих врста поврћа и житарица, као и да је због одличних услова за улагања постала регионални лидер у привлачењу страних инвестиција. Министар Недимовић је навео да инвеститору који се одлучи да за изградњу фабрике, на пример у сектору пива или меса, уложи 20 милиона евра, Република Србија даје четвртину гранта, а постоје и веома повољни услови за добијање земљишта за изградњу погона или за закуп пољопривредног земљишта на период до 30 година.

На форуму је активно учествовала и директорка Велетржнице Београд, Наташа Путник. Госпођа Путник је, размењујући искуства са чешким привредницима, разговарала и о могућностима за пласман прехрамбених производа између две земље, као и о значају Велетржнице Београд.