У Београду одржана Конференција Светске уније велетржница

Utorak, 21. maj  2019.

 

У Београду је 16. и 17. маја 2019. године одржана Конференција Светске уније велетржница (WUWM – World Union of Wholesale Markets). Конференција је окупила готово 200 делегата са пет континената, из око 30 земаља, тачније из Француске, Кине, САД, Индије, Шпаније, Холандије, Италије, Шведске, Пољске, Грчке, а значајан број учесника дошао је и из Јужне Америке, тј. Аргентине, Мексика итд. Домаћин овог престижног скупа, који је први пут одржан у Београду, је било ЈКП "Градске пијаце", уз активно учешће и подршку Велетржнице Београд.

Најпре је 15. маја 2019. г, као увод у Конференцију, заменик градоначелника Горан Весић приредио пријем за учеснике у Скупштини града Београда и пожелео им добродошлицу, успешан рад и пријатан боравак у главном граду, као најважнијој туристичкој дестинацији у региону. Том приликом, он је нагласио изузетан значај пијаца у производњи здраве хране, најавивши да ће током Конференције бити представљен пројекат реконструкције Палилуске пијаце, као најмодерније пијаце у овом делу Европе. Господин Весић је посебно најавио процес претварања Велетржнице Београд у националну вежетржницу и истакао значај овог пројекта за целу Србију.

Током ове дводневне конференције, која је одржана у хотелу "Метропол", главна тема је била "Изазови у ланцу снабдевања свежом храном". Након уводних обраћања које је имао кинески представник  Зенгјун Ма, који је уједно и председавајући Светске уније велетржница, као и директора ЈКП Градске пијаце, Бојана Бајагића, одржане су пленарне дискусије које су се бавиле ефектима тренутних пољопривредних политика на модерна тржишта хране, утицајима на стратегије тржишта хране итд.

Скуп је несумњиво дао значајан допринос развоју српске привреде, пољопривреде и туризма, али и позиционирању Србије као места где се производи здрава храна.

Директорка Велетржнице Београд, Наташа Путник, је током Конференције добила признање Светске уније конференција, које јој је уручио председавајући, г. Зенгјун Ма. Осим тога, госпођа Путник је добила и посебно признање за успешну сарадњу са Аргентином.