Povećanje prometa na Veletržnici

Petak, 21. jun  2019.

Protekla je prava junska nedelja na Veletržnici Beograd. Prodajom skoro 2.200 tona različitih vrsta voća i povrća ostvaren je porast prometa od oko 14 % u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći promet je, kao i prethodne nedelje, ostvario kupus, koga je prodato oko 420 tona. Odmah zatim, paradajz sa prodatih oko 387 tona, je ostvario porast od 19% u odnosu na prethodnu nedelju. Pored njih, veliki promet zabeležili su šargarepa, krastavac, čija prodaja je udvostručena, mladi krompir, tikvice, jabuke ajdared i jonatan itd. Značajan rast ostvarili su i luk i paprika. Očekivano za završetak proleća i početak leta, najtraženije su one vrste povrća od kojih se pravi salata, kao i sezonsko voće kao lubenica, trešnja, breskva, jagoda, kajsija i dr.

Ove nedelje posebnu pažnju zaslužuje breskva koja je povećala promet više od četiri puta u odnosu na prethodni period. Ovo osvežavajuće i niskokalorično voće sadrži skoro 90 % tečnosti, što ga čini pogodnim za dijetu. Od vitamina, najviše sadrži beta-karotena i vitamina C, a od minerala kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum, kao i selen, jak antioksidans, koji je retko prisutan u voću. Breskve su korisne osobama koje imaju problema sa oticanjem i malokrvnošću, za rad probavnih organa, za smanjenje žučne kese i smirenje živaca. Breskva se može koristiti sirova, u obliku soka, kompota, džema ili sušena. Sok od breskve pomaže ljudima sa srčanom aritmijom i smanjenim lučenjem želudačne kiseline, kao i za čišćenje organizma. Najveći svetski proizvođač breskvi je Kina, zatim SAD, Italija, Španija, Grčka i Francuska.

Ova nedelja značajna je i po pojavi lubenice koja je ostvarila promet od 119 tona. U narednim nedeljama očekuje se vrlo intenzivan rast njenog prometa na Veletržnici.

Kontakt telefon Veletržnice Beograd 011/715 84 93; a dnevne cene roba u prometu možete videti na sledećem linku: http://www.veletrznica.co.rs/cene.html