I dalje značajan promet na Veletržnici, uz najveći porast prodaje kajsije

Ponedeljak, 01. jul  2019.

I protekle nedelje, na Veletržnici je prodato preko 2.000 tona voća i povrća, čime se konstantno održava visok promet. I ove nedelje najveću prodaju je ostvario kupus sa 380 tona, zatim breskva sa 223 tone, lubenica sa 198, krastavac sa 192 itd. Najveći porast ponovo je zabeležila kajsija, čiji promet od 63 tone predstavlja porast od 50 % u odnosu na prošlu nedelju, a čak preko 5 puta u odnosu na pre dve nedelje. Prodaja breskve u odnosu na sredinu juna porasla je skoro 4 puta, a lubenice za 66 %.

Kajsija vodi poreklo iz Azije, odakle je u Sredozemlje doneo Aleksandar Veliki. Najveći proizvođači su Turska, Iran i Italija, dok u Srbiji ima oko 1,7 miliona sadnica. Koristi se sveža, sušena, u obliku soka, džema i kompota. Sveže kajsije su bogate vitaminima A, C, B, kalijumom i beta karotenom. Sprečavaju srčana oboljenja i bolesti oka, snižavaju nivo lošeg holesterola, regulišu probavu, podstiču razvoj zuba i kostiju, usporavaju starenje kože, pomažu u lečenju infekcija i upala, smanjuju rizik od kancera. Koštica sadrži vitamin B17 koji se koristi kao lek protiv raka širom sveta. Ceđeni sok kajsije pomaže osobama koje pate od anemije. Ovo voće predstavlja jak antioksidans i sastojak dijete, jer u 100 g svežih kajsija ima svega oko 40 kalorija. Njenu koru ne treba ljuštiti jer se u njoj nalazi najviše vlakana. Od kajsije se pravi i aromatična i pitka rakija. Pored toga, sastojci kajsije se koriste za dobijanje krema za negu kože, a njen cvet za dobijanje parfema.

Uz priču o kajsiji, zanimljivo je pomenuti narod Hunza, čijih 87.000 pripadnika živi na severu Pakistana. Ovaj nasmejan i živahan narod ima veoma zdrave životne navike, zbog čega prosečno žive oko 100 godina, pri čemu izgledaju veoma mladoliko, a ozbiljne bolesti su nepoznate. Svake godine, između dva i četiri meseca, ovaj narod ne jede ništa, već samo pije sok od sušenih kajsija, što se smatra jednim od glavnih razloga njihovog srećnog i dugog života.

Kontakt telefon Veletržnice Beograd 011/715 84 93; a dnevne cene roba u prometu možete videti na sledećem linku: http://www.veletrznica.co.rs/cene.html