Велики пораст продаје диње

Sreda, 17. jul  2019.

Друге недеље јула на Велетржници је продато око 1.900 тона воћа и поврћа што представља незнатно одступање у односу на претходне недеље.  И даље је убедљиво најпродаванији купус са 401 тоном, затим следе шаргарепа са 205, лубеница са 202 и бресква са 200 тона. Следећа је диња чија продаја од 141 тоне представља повећање од преко 50 % у односу на претходну недељу, а чак преко 8 пута у односу на последњу недељу јуна.

Диња, сласно воће, које многи сматрају и поврћем, јер припада истој породици као краставац, тиквица и бундева, представља одличан избор за освежење и надокнађивање течности током лета, обзиром да преко 90% ње чини вода. Како је богата витаминима А и C, веома повољно утиче на вид, тен, кардиоваскуларни систем итд. Њене семенке садрже протеине, влакна и омега-3 масне киселине.

Код нас се диња користи као посластица, десерт или салата. У Италији се комбинација пршуте и диње сматра  савршено уклопљеним супротностима, јер представља идеалан спој хранљивих материја. Овом јелу је посвећен и фестивал који се сваког јула одржава у Падови.

Контакт Велетржнице Беогад 011/715-84-93; а дневне цене робе у промету можете видети на следећем линку: http://www.veletrznica.co.rs/cene.html