Благи пораст промета, диња најпродаванија

Utorak, 23. jul  2019.

Прошле недеље, на Велетржници је продато око 1.950 тона воћа и поврћа, што представља благи пораст од скоро 3 % у односу на претходну недељу. После дужег времена, купус није најпродаванији, већ је водеће место преузела диња са продатих чак 378 тона. Следе купус са 299, лубеница са 267 и бресква са 203 тоне. Оволика продаја диње представља повећање 2,7 пута у односу на претходну недељу, а промет лубенице и диње заједно представља трећину промета на Велетржници.

И диња и лубеница, за које се и данас воде полемике да ли их треба сматрати воћем или поврћем, садрже преко 90 % воде, освежавају и значајно доприносе здрављу.

Најпознатији старогрчки говорник Демостен је, приликом казивања једног од својих чувених говора - филипика, погођен лубеницом у главу. Захваливши се на поклону, он је лубеницу ставио на главу и рекао да ће је користити као шлем у борби против Филипа Македонског.

Контакт Велетржнице Београд 011/715-84-93, док дневне цене робе у промету можете видети на следећем слинку: http://veletrznica.cmass.eu/cene.html