Заменик градоначелника Горан Весић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић током посете Велетржници најавили Закон о националној велетржници

Sreda, 24. jul  2019.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић су данас, заједно са директором Al Dahra Србија Војином Лазаревићем, посетили Велетржницу, где их је угостила директорка Наташа Путник са сарадницима и са њима разговарала о предстојећим развојним пројектима за модернизацију ове највеће велетржнице на Балкану.

Министар Недимовић је, најавивши доношење Закона о националној велетржници, која ће бити на месту постојеће и проширена, истакао да ово место треба да представља излог српског аграра и платформу за извоз пољопривредних производа на светска тржишта, али и да омогући улагања инвеститора. План Владе Србије и Града Београда је да национална велетржница буде место где ће се наћи производи малих коопераната у кругу од 100 km од Београда, који ће се такође на овом месту препакивати у складу са стандардима тржишта на која се извозе. Недимовић је навео да ће национална велетржница, захваљујући и својој идеалној логистичкој позицији, због близине аутопута, аеродрома и саме пољопривредне производње, омогућити дистрибуцију робе по читавом свету, што ће омогућити даљи развој српске пољопривреде.

Заменик градоначелника Весић је, подсетивши да се Велетржница налази у власништву Града Београда и простире на 18 хектара, навео да ће Закон о националној велетржници омогућити проширење постојеће и изградњу нових хала, како би се одавде пољопривредни производи пласирали у свет, што је изузетно важно за пољопривреду и пољопривреднике. У Београду, где се од 242.000 хектара обрађује 152.000, пољопривреда представља једну од највећих развојних шанси. Весић је нагласио да ће национална велетржница, као заједнички пројекат Владе и Града, омогућити већу понуду, а тиме и ниже цене производа. Он је изнео очекивање да ће наша велетржница постати и најмодернија и најопремљенија у региону, за шта су потребни улагачи. Најавивши Al Dahru, као једног од потенцијалних улагача, он је изнео убеђење да ће се ова компанија, која је купила ПКБ, озбиљно бавити пољопривредом и уложити озбиљна средства у њу, што ће донети добробит српској и београдској пољопривреди.

Директор Al Dahra Србија Војин Лазаревић је навео да ће у наредне 2 до 3 године бити инвестирано више од 180 милиона евра у унапређење ПКБ, чиме ће се ова фирма вратити на некадашњи ниво. Он је изнео податак да је Србија 17. земља у свету по количини обрадивог земљишта, што пољопривреду чини њеном судбином. Навео је и да су фирме из Уједињених Aрапских Eмирата одабрале Србију за неке од најважнијих инвестиција, као и да су иницијативе Града Београда и Републике Србије у развоју аграра препознате у свету. Кључно, Лазаревић је означио Велетржницу као српски прозор у свет по питању аграра и као нову тачку спајања инвеститора из Уједињених Арапских Емирата и Србије.

Током ове веома афирмативне посете, која је најавила модернизацију и развој нашег предузећа, директорка Наташа Путник је са еминентним гостима обишла Велетржницу.