Најтраженије диња и лубеница, уз највећи пораст продаје шљиве

Sreda, 31. jul  2019.

Прошле недеље, на Велетржници је продато око 2.070 тона воћа и поврћа, што представља пораст од око 6 % у односу на претходну недељу. На водећем месту и даље је диња са продатих чак 454 тоне, што је пораст од 20 % у односу на претходну недељу. Следе лубеница са 373, чија продаја је порасла за 40 % и купус са 299 тона, што је скоро иста количина овог поврћа као и претходне недеље. Највећи пораст прошле недеље забележила је шљива, чијих 60 продатих тона представља пораст од преко 120 % у односу на претходну недељу.

Шљива је веома здраво воће, које садржи витамине C, B6, B2, B3, K, магнезијум, гвожђе, калијум, бакар, а богата је и влакнима. Она позитивно утиче на пробавни систем, снижава ниво лошег холестерола, утиче добро на крвни притисак, здравље срца, контролише ниво триглицерида и шећера у крви, јача кости итд. Као антиоксиданс, једна шљива има дејство као шака боровница. Користи се свежа, сушена, у облику џема, компота, сока и ракије.

Србија је са годишњом производњом шљиве од преко 500.000 тона четврти произвођач у свету. Од тога, чак 70 % заврши у ракији. Ове године, род шљиве у Србији је веома добар, а наше шљиве се на кванташкој пијаци у Москви продају за 1,10-1,20 евра за један килограм, што је око 3 пута скупље него на нашој Велетржници.

Значај овог воћа у Србији је вековима изузетан. Крајем 19. века, српска влада је помоћу великих количина шљиве које је извезла у САД, избавила Србију из кризе.