Велики пораст продаје шаргарепе

Sreda, 07. avgust  2019.

Прошле недеље, на Велетржници је продато око 1.900 тона воћа и поврћа. На водећем месту и даље је диња са продатих 375 тона, затим лубеница са 284, купус са 258 и шаргарепа са 247 тона. Од тога, у односу на претходну недељу, само је шаргарепа забележила скок и то за преко 70 % !

Шаргарепа је поврће богато пре свега бета-каротеном, влакнима и витамином А, због чега је одлична за вид и детоксикацију организма, јетру, плућа, пробавни систем, циркулацију, здравље зуба итд. Интересантно, кувањем шаргарепе се много више искористи бета-каротен, што позитивно утиче на вид и чишћење организма, па се може рећи да ју је здравије конзумирати кувану него сирову.

С обзиром да чак 88 % шаргарепе чини вода, што се на први поглед не би рекло, ради се о поврћу које има веома мало калорија, а ствара осећај ситости. Иако представља одличан избор за здравље и лепоту, са конзумирањем се не сме претерати, јер може да доведе до промене боје коже, преласком у жућкасто-наранџасту боју на појединим деловима.