Почела продаја грожђа на Велетржници

Utorak, 20. avgust  2019.

Од средине августа почињу да се осећају нови мириси и укуси свежих плодова који крајем лета преузимају примат. После неколико уобичајених летњих недеља, Велетржница почиње да дише убрзаније и да добија нове боје.

Продаја лубенице је на својој уобичајеној кулминацији у овом делу године. Са продатих 588 тона прошле недеље, што је двоструко више него две недеље раније, она је убедљиво најтраженија и највише је допринела укупном повећању промета на Велетржници на преко 2.100 тона, тј. за 12 % у односу на претходни период. Продато је и 200 тона шаргарепе, купуса 192, брескве 143, диње 141, тиквице 114, а грожђа 106 тона. Грожђе се продаје по цени од 70-150 динара за килограм, зависно од врсте, што је приближно или мало јефтиније од велепродајне цене у Новом Саду (100-150) и нарочито у Нишу (150-170).

Почетак продаје грожђа, које је прошле недеље углавном стигло из Северне Македоније, најављује да и када лето почне да пролази имамо сочно и веома здраво воће. Овај антиоксиданс, богат витаминима A, C и B групе и минералима, је одличан за срце и крвне судове, варење, функције мозга итд. Древни народи су га сматрали еликсиром младости, а данас се грожђе и вино највише производе у Кини, Сад, Јужној Европи и Јужној Америци.

У наредним недељама разне врсте грожђа обојиће све више и нашу Велетржницу.