Кувани парадајз чува здравље до пролећа

Sreda, 02. oktobar  2019.

Прва јесења недеља донела је лепо време и одлично расположење за активности на Велетржници. Зато и не чуди недељна продаја од скоро 2.200 тона воћа и поврћа. Интензивира се припрема зимнице, што се највише види кроз даљи тренд раста продаје парадајза, паприке и купуса. Од поврћа, и даље се повећава тражња за разним врстама јабука и грожђа. Највише је продато парадајза, тј. 442 тоне, од чега чак 316 тона парадајза за кување, затим 288 тона купуса, 201 паприке, 220 јабуке и 139 тона грожђа. При томе, у свим овим разменама забележен је пораст од 20 до 30 % у односу на средину септембра. Продаја шаргарепе је стабилна на око 200 тона недељно, док су лубеница и диња смањиле своју тражњу око 3,5 пута, завршавајући овогодишњу доминацију.

За кувани парадајз се често каже да чува здравље до пролећа. Осим што садржи пуно витамина C, представља и добро познати антиоксиданс, смањује ниво глукозе, одржава здрав крвни притисак, добро функционисање пробавног система и смањује ризик од рака.

Занимљиво је да сок од парадајза представља једно од најомиљенијих пића у авионима. Највећа немачка авиокомпанија Луфтханза годишње на својим летовима послужи чак 1,7 милиона литара сока од парадајза. Научници са института из Минхена су, заинтригирани овим податком, утврдили да овај сок, са својим зачинима, има другачији укус у условима који владају у авиону него на земљи, те да током лета много више прија путницима и задовољава њихове потребе.