Велетржница на међународној конференцији о женама лидерима

Četvrtak, 03. oktobar  2019.

 

У хотелу Хајат у Београду, 2. и 3. октобра, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, одржана је међународна конференција Жене лидери и одрживи развој - истински равноправне. Конференција је окупила уважене гошће и званичнике више држава, са циљем успостављања блиских веза и сарадње, као и размене добре праксе између жена лидера у Србији и свету.

Скуп су отворили први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је нагласио потребу за јачањем партнерстава развијених и неразвијених, приватног и друштвеног сектора, научних и финансијских институција, државних органа и локалних самоуправа, у циљу боље будућности за све становнике планете, за шта је потребан додатни напредак у унапређењу женског лидерства. Ивица Дачић је подсетио да су жене посвећеније, храбрије и верније од мушкараца, због чега им је потребно препустити што више одговорних функција у друштву.

Нарочито запажено било је излагање председнице Републике Српске Жељке Цвијановић, која је очигледан пример успешног лидера. Она је нагласила потребу за једнаким приступом образовању и радним местима, економском независношћу, јачањем позиције жена на селу и изнела примере позитивне праксе из Републике Српске.

На скупу је представљена изложба о знаменитим женама Србије и глобални напредак у положају жена кроз историју. Посебан значај дат је доприносу жена на руководећим положајима у остваривању циљева одрживог развоја Уједињених нација, што се најпре односи на родну равноправност, искорењивање сиромаштва, запошљавање, економски раст итд.

У оквиру неколико панела, учеснице и учесници су афирмисали теме које се односе на спречавање насиља, родне стереотипе, економско оснаживање жена, њихову улогу у науци, култури, климатским променама, породици, представљање у медијима, а на крају ове конференције потписани су и билатерални меморандуми о сарадњи.

С обзиром на чињеницу да су организатори препознали Велетржницу Београд као пример успешног женског лидерства, директорка Наташа Путник је имала значајну улогу у свечаном и у радном делу конференције.