Стигле мандарине из региона, свеже, здраве и повољне!

Ponedeljak, 14. oktobar  2019.

Претходне недеље забележен је промет од близу 1.900 тона поврћа и воћа на нашој Велетржници. Парадајз је и даље најтраженији са 348 тона, купус са 326, шаргарепа са 253, а од воћа јабуке са 180 и грожђе са 166 тона.

Са почетком октобра, забележене су и прве количине мандарина. С обзиром да нису дуго путовале, углавном из долине Неретве, свеже су и очуване. А и цена им је добра, у просеку око 115 динара за килограм. На зеленим пијацама су око 30 % скупље, или чак и више у неким градовима.

Богате су витаминима C, А и B групе, влакнима, фолном киселином, калијумом, магнезијумом, гвожђем и калцијумом, одличне су против респираторних инфекција, дијабетеса и лошег холестерола, а добре су за расположење, кожу, пробаву и веома су освежавајуће, укусне и ароматичне. С обзиром да имају више витамина C од поморанџи, довољна је једна или две воћке за цео дан.

Потичу из Азије, а осим Кине која је највећи произвођач, производе се у великим количинама и у Јапану и Индији, као и на Медитерану. У нашим крајевима, туристичке агенције чак организују туре под називом Пут мандарина које обухватају Дубровник, Требиње, Мостар, Неум, Метковић и долину Неретве.

У наредним недељама Велетржница ће у понуди имати знатно веће количине и велики избор јужног воћа, уз најконкурентније цене.