Укус нара на Велетржници

Sreda, 30. oktobar  2019.

Претходне недеље на Велетржници је забележен промет од око 1.650 тона разног воћа и поврћа. Од тога скоро четвртину представља промет купуса са 405 тона, затим следе шаргарепа са 196, јабука са 189, парадајз са 181 и грожђе са 158 тона.

Забележене су и прве тоне нара. Ово изузетно воће је још од древних народа коришћено као лек, сматрано симболом плодности и наде у нови живот. Нар је богат скоро свим витаминима, а нарочито C, A, E и B5, затим калијумом и гвожђем. Има веће антиоксидансно дејство и од зеленог чаја и црног вина. Веома добро утиче на кардиоваскуларни систем и против стварања ћелија рака. Позитивна дејства нара су толико широка да утиче и на здравље ноктију, коже и косе, на душевни мир, потенцију, Алцхајмерову болест, зарастање посекотина и опекотина итд.

Порекло нара је са простора између Ирана и Индије, одакле је донет на Медитеран. У оквиру његовог латинског назива (punica granatum), као и енглеског (pomegranate) налази се разлог зашто је бомба, тј. граната добила име управо по њему јер се распрскава као зрео нар. По њему је и град Гранада у Шпанији добио име.

У нашој књижевности, позната је песма Алексе Шантића „Једна суза“ и њени стихови у којима се помиње управо нар: „...у твојој башти ја те видјех јуче, гдје береш крупне распукле гранате...“.