СУВА СМОКВА СА ЈУЖНОГ ЈАДРАНА

Utorak, 19. novembar  2019.

Прошле недеље Велетржница је остварила промет од преко 1.400 тона поврћа и воћа. Уобичајено за други део јесени, укупан обим трговине се благо смањује, доминира трговина поврћем које се користи за зимницу, а увозно јужно воће замењује домаће. У току је ударни период за трговину купусом, због чега је његов промет порастао на 454 тоне недељно, чинећи тако трећину недељног трговања. Стандардно, продато је 170 тона шаргарепе и 164 тоне јабуке. Највећи пораст ове недеље забележио је карфиол са више него дуплираним прометом од 77 тона.

Ипак, највећи утисак представља појава првих 14 тона суве смокве, које су стигле из Црне Горе и Турске. Иако дозирана у малим количинама, сува смоква из Црне Горе надмашује многе друге врсте.

Ово воће има више калцијума чак и од крављег млека, а пуно је минерала и витамина. Смоква садржи више влакана од било ког другог воћа и поврћа. Сува смоква је одлична за крвну слику и крвни притисак, снижава холестерол, враћа изгубљену енергију, решава проблеме са стресом, памћењем, нервозом, несаницом, остеопорозом итд. Веома је хранљива и има пет пута више калорија него свеж плод. Поред многобројних предности, није претерано погодна за дијете и дијабетичаре. Ипак, суве смокве потопљене у јабуково сирће представљају изузетан лек против масноћа у крви. Користи се у колачима, џемовима, салатама, сосевима уз дивљач итд.

Ово медитеранско воће је и у античко време било веома цењено. Римљани су га сматрали светим воћем, а легенда каже да су оснивачи Рима, Ромул и Рем, рођени испод смоквине крошње.

Као и увек, на нашој Велетржници се могу добити тачни подаци о пореклу и квалитету робе.