Јужно и егзотично воће за богату понуду и у децембру

Utorak, 10. decembar  2019.

Иако се ближи крај године, када је традиционално знатно смањен обим трговања, у претходне две недеље је на Велетржници забележен укупан промет од око 2.000 тона поврћа и воћа, односно 1.000 тона недељно у просеку. Слично као и раније, и у овом двонедељном периоду доминира купус са прометом од 560 тона, јабука са 360 и шаргарепа са 353 тоне. У истом периоду, промет агрума је износио око 120 тона, од чега више од половине чини грчка поморанџа.

С обзиром на то да је наша Велетржница динамично место са широком понудом разичитих врста воћа и поврћа, како из домаће производње, тако и из увоза из свих крајева света, последње недеље новембра је понуда обогаћена доласком 8 тона јапанске јабуке, кивија и авокада.

Киви, права витаминска бомба због великих количина витамина C, A, E, K и B, као и минерала магнезијума, фосфора, калцијума, гвожђа и калијума, изузетно је добар за имунитет, крвни притисак, тен, чишћење коже, против респираторних инфекција, тумора, холестерола, целулита. Ипак, у његовом конзумирању треба бити умерен да би се избегла алергија. Осим свежег кивија, често се користи у облику џема.

Јапанска јабука, такође богата витаминима C и A и појединим минералима, делује противупално, штити имунитет, јача крвне судове, снижава притисак и нарочито се препоручује особама са проширеним венама. Може се користити свежа, кувана и сушена, али свакако пожељно је ољуштити кору. У Азији је ово воће веома цењено већ 2.000 година.

Авокадо, тропско воће богато великим бројем витамина, нарочито је добро за срце и очи. Кремасте структуре и укуса сличном лешнику, може се јести за доручак, ручак и вечеру, у разним облицима, свеже, у сендвичима, салатама, сосевима, преливима, при чему су веома мале шансе да се заситимо и да нам досади.

На Велетржницу је киви стигао из Грчке, јапанска јабука из Шпаније и Северне Македоније, а авокадо из Шпаније и Израела. Као и увек, наша и ваша Велетржница пружа поуздане податке о пореклу и квалитету производа, због чега представља место безбедне куповине.