Њено величанство поморанџа оживљава промет после празничне успаванке

Ponedeljak, 20. januar  2020.

После новогодишњих празника и уобичајеног годишњег минимума у трговању на Велетржници, прошле недеље је забележен пораст од око 30 % у односу на претходну. Остварен је недељни промет од око 740 тона. Најтраженија је била шаргарепа са обимом трговања од 197 тона, купус са 171 и поморанџа са 118.

Поморанџа, која је стигла углавном из Грчке, је готово дуплирала промет, забележивши највећи скок. Она садржи највише антиоксиданаса од свих воћки, богата је витаминима C, B и E, провитамином A, калцијумом, магнезијумом, калијумом и фосфором, снижава холестерол и крвни притисак, добра је за имунитет, варење, кости, нокте и зубе итд.

Од античких времена до данашњих дана поморанџа је била веома цењена међу царевима, краљевима, племићима, трговцима, морнарима, обожавана на кинеском и француском двору и представљала инспирацију уметника у целом свету. Са друге стране, њена производња и трговање представљају важну привредну активност. Годишње се у свету произведе око 75 милиона тона поморанџи, од чега четвртина у Бразилу.

Због свега што ово воће представља кроз векове, не чуди што га често зову Краљица воћа. Тако и на Велетржници, поморанџа је најзаслужнија за први овогодишњи значајнији пораст промета.