Велики пораст промета јабука као увод у пролећно буђење

Ponedeljak, 24. februar  2020.

Средину фебруара обележио је наговештај краја зиме и већег обима трговања. Промет у протеклој недељи је порастао за око 20 % у односу на период са почетка месеца. Од укупно 803 тоне воћа и поврћа, највећи промет забележио је купус 213 тоне, јабука 163, поморанџа 127 и шаргарепа 100 тона.

Највећи пораст остварила је јабука која је више него двоструко повећала свој промет. Од бројних врста, доминирају јонаголд, мелроз, јонатан и ајдаред. Готово све количине јабука које су тренутно у понуди на нашој Велетржници, дошле су из домаће производње, највише са севера Војводине, из околине Смедерева, Сланкамена итд.

У свету постоји чак око 8.000 сорти јабука, због чега она представља једну од најраспрострањенијих биљака уопште. Највећи произвођач је Кина, а највећи потрошачи су Русија, Немачка и Велика Британија. Због богатства витаминима (A, B, C), минералима, влакнима, беланчевинама, као и због позитивног утицаја на готово све болести, јабука представља једно од најздравијих воћа. Иако је здрава у свим облицима, највећи ефекат се постиже ако се конзумира свежа.

С обзиром да је март пред вратима и да се ближи почетак сезоне интензивног трговања воћем и поврћем, позивамо све потенцијалне продавце и купце да трговину обављају на нашој Велетржници, која нуди најбоље услове, инфраструктуру и логистику, уз гаранцију квалитета и порекла производа.