Domaće jagode posebne arome i neodoljivog ukusa

Sreda, 06. maj  2020.

Na Veletržnici Beograd prošle nedelje promet robe se kretao oko 1.200 tona. Pored standardne potražnje za određenim proizvodima i povećane potražnje za mladim povrćem, u ovom periodu je vrlo aktuelna i jagoda.

Rast prometa zabeležili su: mladi kupus koji na Veletržnicu stiže iz Uba, rotkvice iz okoline Beograda i Leskovca ali i mladi luk, tikvice, zelena salata i spanać.

Od voća trenutno sve više se traži jagoda. Iz uvoza dolazi iz Grčke i Turske, dok je sada u zaletu i domaća jagoda, prepoznatljiva po svom intenzivnom mirisu i ukusu. Na Veletržnici Beograd se mogu trenutno naći sorte Alba i Kleri iz okoline Šapca i Begaljice. Ostvaren je promet od 38 tona, po ceni od 180 do 350 dinara kilogram.

Obe sorte su nastale u Italiji. Alba je rana izrazito krupna, jarko crvenih plodova i zbog svog vrhunskog kvaliteta dobra je za skladištenje i transport, dok Kleri ima srednje krupne plodove, izduženog i pravilnog oblika, dobre arome i ukusa. Ostale poznate sorte koje se mogu naći su: Arosa, Eva, Kareza, Kortina i mnoge druge.

Na Veletržnici se jagode mogu naći u gajbicama od 5 kg, ali i u manjoj plastičnoj ambalaži od 500 gr, gde se 12 plastičnih kutija pakuje u gajbicu. Pakovanjem u plastičnoj ambalaži izbegava se gnječenje i druga oštećenja robe prilikom transporta, a kupcima je svakako takvo pakovanje primamljivije.

Prema istraživanjima jagoda se u Srbiji gaji na nešto manje od 7.000 hektara, proizvodnja je poslednjih godina napredovala uvođenjem novih sorti i tehnologija. Izvoz je uglavnom usmeren na Rusko tržište, dok izvoz smrznute jagode ka EU i Rusiji.