• +381 11 715 84 91
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
previous arrow
next arrow
UN HABITAT - VELETRŽNICA - WUWM

UN HABITAT - VELETRŽNICA - WUWM

 

 

Proteklog meseca u Firenci je održana konferencija Svetske Unije Veletržnica (The World Union of Wholesale Markets -WUWM) sa temom Distribucija sveže hrane u svetu posle Covid -19: Izazovi, mogućnosti i putevi za obezbedjivanje otpornog i održivog sistema hrane kao i pristupa zdravoj ishrani.

Sa mandatom novog rukovodstva, WUWM preduzima znacajne korake ka prepoznatim vrednostima u pogledu hrane: nutritivne vrednosti za održivu zdravu ishranu, zdraviji, otporniji i održiv sistem ishrane u svetskim razmerama.

I dok svetska populacija beleži ubrzani rast, a zemljište se iscrpljuje klimatskih promenama, postaje jasno da će staranje o bezbednosti hrane biti  jedan od ključnih izazova 21. veka. Danas je evidentna neophodnost da se razviju novi i inovativni procesi proizvodnje i snabdevanja, koji treba da zadovolje potrebe rastuće populacije, ali i da ostvare održivost i odgovornost prema životnoj sredini, bilo mudrijom logistikom, ili unapredjenjima u urbanom planiranju, krupnim investicijama u infrastrukturu lanca ishrane koji će biti bezbedan, dostupan, zdrav i održiv. I na tom putu, neophodno je povezati urbane i ruralne sredine, medju kojima distanca, sa ubrzanom urbanizacijom, pokazuje stalni trend rasta.

Tokom konferencije, na osnovu angažovanja direktorke Veletržnice-Beograd d.o.o. Nataše Putnik i prethodno preduzetih aktivnosti u medjunarodnim organizacijama, potpisan je Memorandum o saradnji izmedju organizacija WUWM i UN HABITAT i usvojen akcioni plan za sprovodjenje dogovorenih aktivnosti.

Predsednik WUWM, Stephane Layani, zahvalio se gospodji Maimunah Mohd Sharif, izvršnoj direktorki UN HABITAT i zamenici generalnog sekretara Organizacije Ujedinjenih Nacija, Antonia Guterresa, te odao posebno priznanje Nataši Putnik za realizaciju ovog najvažnijeg dogadjaja u programu konferencije

Kao organizacija povezana sa urbanim razvojem, unapredjenjem života u naseljima sa unapredjenjem socijalnih struktura I nutritivnih vrednosti ishrane, UN HABITAT je posvećen procesima unapredjenja uslova koji mogu doprineti raspoloživosti, dostupnosti, snabdevanju i stabilnosti u zajednici, uz staranje o značaju prevencije i smanjenja izvora i količina otpada od hrane.

Prepoznavši ova pitanja značajnima za interdisciplinarni pristup i sadržajnu diskusiju, kao i povezanost kroz različite sektore I mnogobrojne učesnike iz različitih povezanih oblasti, obe organizacije stavljaju u funkciju svoje resurse, radi unapredjenja urbanog planiranja i upravljanja hranom kao ključnim faktorima za obezbedjivanje bezbedne ishrane i dostupne zdrave hrane za sve.

U narednom periodu akcioni plan za realizaciju ciljeva iz potpisanog Memoranduma obuhvatiće sve okosnice rada, od razvijanja alata i kapaciteta za implementaciju aktivnosti, preko normativnog rada i tehničkih i savetodavnih usluga, do izgradnje partnerstava za realizaciju strateških projekata.

Zahvaljujući okolnosti da imamo svog predstavnika u Bordu direktora WUWM, direktorku Veletržnice-Beograd d.o.o. Natašu Putnik, koja je imenovana i za predsedavajućeg grupacije za Istočnu Evropu i Rusiju, već je tako stavljeno u funkciju novo partnerstvo uspostavljeno u najboljem interesu zajednice i potpisani Memorandum o saradnji izmedju organizacija WUWM I UN HABITAT, te će se postarati da zajednički akcioni plan  donese prvenstveno Srbiji i zemljama Istočne Evrope i Rusije projekte u oblasti od esencijalnog značaja za održanje i razvoj zajednice.


NEWSLETTER

Be in the know and the first to find out everything about our newest activities... Sign up on our mailing list!

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
© 2013-2021 Copyright. Veletržnica Beograd. All Rights Reserved